Thursday, July 02, 2009

tukang motivasi pemikiran

sesampai ke tempat terletaknya daerah manjung. aku jumpa seorang rakan lama. dari situ pergi ke teratak pertapaannya. disini ingin aku menyambung apa yang belum siap dan terlupa nk tulis dalam keratan terdahulu. citer pasal atuk, aku baru teringat yang kegeringan dia memastikan dia makan terlalu sedikit, akibat umurnya dan kekurangan tenaga, atuk aku hanya makan makanan yang mudah dihadam ddan tak perlu dikunyah.

pike sekali memang lagi lemah r sebab tak makan nasi. tapi jika difikirkan dengan usianya. kuat jugak atuk aku ni. sekali lagi, mari kita memandang jauh kehadapan. diusia tua kita akan mengalami metamorfasi dalam pemakanan. bagaimana untuk jd kuat di usia emas dan apa perlu di buat diusia sekarang.

jawapannya bagi aku melalui pandangan pada atuk aku adalah bangun awal pagi dan bersolat tahajjud. sememangnya kita tahu qiamullail mempunyai kelebihan bagi yang mengamalkannya kerana boleh menguatkan badan tanpa disedari. buktinya jika sekali sekala sahaja kita bangun qiam, selepas subuh pasti terasa begitu penat dan mengantuk sedangkan hanya 4 atau 6 rakaat sahaja yang dibuat. almaklum jika kita amalkan setiap hari ataupun sekerap dan lebih kerap, pastinya awal pagi tak mengantuk dan terasa segar.

No comments: